Z życia przedszkola

Super User
Odsłony: 235

Dzieci z czterech grupy: I, III, IV  i  V wzięły udział w niezwykłym pokazie kuchni molekularnej.
Na początek przedszkolaki poznały zasady bezpieczeństwa obowiązujące podczas prezentacji. Następnie poznaliśmy kilka ciekawostek na temat gotowania molekularnego: ciekły azot ma temperaturę -200°C i działa jak zamrażarka na produkty, które się do niego wkłada. Gotowanie w ciekłym azocie odbywać się musi przy użyciu odpowiedniego sprzętu i rękawic ochronnych, aby uniknąć bezpośredniego kontaktu ciała z cieczą.  Najpierw obejrzeliśmy eksperyment z napompowanymi balonami, które kurczyły się po włożeniu ich do miski z azotem. Następnie jedliśmy zdrowe „chipsy” z bazylii i mięty, które chrupały jak prawdziwe chipsy. Wszystkie dzieci jak zaczarowane obserwowały pracę i pomagały wykonywać eksperymenty i dania.